главна снимка начало

Кризата в САЩ спира изтичането на мозъци

Заради слабия долар и икономическата криза в САЩ все по-малка част от нашите студенти, които отиват на бригада, остават да живеят в Щатите, отчитат от Work and Траvel. 10% от заминаващите курсисти са се установявали зад океана след изтичане на 4-месечната им програма, преди около 5-6 години. В момента тази бройка се е стопила до 2%. Младите българи предпочитат да заделят по някой друг долар там и да се върнат да го изхарчат у нас, пише Монитор.
,,Преди години парите от бригада им стигаха за малък апартамент. Сега ги пазят основно за живот, за да не им се налага да работят, докато учат и спокойно да ходят на лекции. Това споделяли студентите на фирмите посредници. Други младежи пък си купували коли с изкараното. Нашите студенти се връщат средно с около 5000-6000 долара печалба от САЩ. Заплащането зад граница варира между 7-9 долара на час, като в Аляска удря и 15 долара. Около 6500 студенти са заминали на бригада зад океана през тази година, 7500 се очаква да потеглят през 2012-а. Въпреки безработицата в САЩ американците продължавали да бъдат претенциозни и не искали да работят като обслужващ персонал.
Затова работа за бригадири има. Сънародниците ни работят като сервитьори, бармани, камериерки и продавачи на плажа. Българите борят кризата в САЩ, като се хващат на по две работи. Още преди да заминат искат да им уреждаме допълнителни часове за труд, извън стандартните 8 часа или пък да им намерим втора работа, обясни Светлан Данев.
Американските шефове се съгласявали да наемат наши работници и на 15-часов работен ден. По хотелите, заведенията и ресторантите работа имало нон-стоп, затова и всеки, който иска да се труди повече, намира начин.
,,Българските студенти са дисциплинирани и работливи”, отзовавали се американските бизнесмени, които били доста взискателни шефове. Нашите работници са трети по брой бригадири зад океана. Пред нас са само руснаците и турците.
Източник: actualno
от 2011-11-07 21:31:07

Реклама Карта на сайта Контакти Условия за ползване Често задавани въпроси