главна снимка начало
Днес, 15 септември, официално започва новата учебна година. 63 000 деца ще прекрачат училищния праг за първи път. 10 000 от първолаците ще учат в София, предаде КРОСС.

Тази година няколко новости очакват ученици и учители. Ново разпределение ще има на ваканциите. Тази година за първи път учениците ще имат една кратка есенна ваканция от 29 октомври до 1 ноември и малко по-дълга коледна почивка.

На малките ученици пък няма да им се налага всеки ден да носят учебници, защото в училище ще има втори комплект. Петокласници и шестокласници пък ще учат по нови учебници, изчистени от бисери и неточности.

Експертите от образователното министерствоса си поставили за цел да разберат защо в едни училища децата се представят по-добре на изпитите, а в други - по-слабо. Затова в 28 училища в страната се въвежда строг контрол на учебния процес.

По-строго ще се следи и за сигурността в учебните заведения. В над 200 общински училища в София е осигурено постоянно видеонаблюдение.

Източник: actualno
2011-09-15 12:52:13
Около 63 000 се очаква да са първокласниците за новата учебна година, като около 10 000 от тях ще са в София.

На 30 август министър Сергей Игнатов съобщи, че около 61 000 са записаните първокласници за новата учебна година, но големият проблем бил, че имало повече родени деца, които трябва да са в първи клас, но не са се записали около 2 000 деца.

"Тези около 2000 деца, не бих могла да кажа, че това са деца, които се "губят", а са такива, които не са се били записали за първи клас към юни 2011 г.", коментира днес заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.

Различното на този 15 септември ще бъде, че директорите на училища ще могат да определят началния час на тържествата.

Дамянова коментира и информацията за втори комплект учебници в училище. Не става дума за втори комплект учебници, които се закупуват. Това са старите учебници, които вече са с изтекъл срок на ползване - някои от учебниците за втори клас, за трети клас и съответно за седми клас.

Правителството е отпуснало допълнително 28 млн. лв. за занимални в първи и втори клас.

За първи път от повече от 20 години насам, на 15 септември в София ще се открие ново училище. Това е Втора английска езикова гимназия, която ще се помещава в сграда в кв. "Стрелбище".

"Това е изключително събитие за София, тъй като училището ще разполага с най-модерни условия и с най-модерната техника", коментира столичният кмет Йорданка Фандокъва.

През новата учебна година още осем училища в София ще приемат петгодишни деца за обучение в предучилищна възраст, като общината ще осигурява финансирането, съобщи Фандъкова. Тя уточни, че така столичните училища с петгодишни деца стават 16. Със средствата, които ще получат за обучението на петгодишните, тези учебни заведения ще могат да увеличат броя на учениците и бюджетите си.

Източник: actualno.com
2011-09-12 17:46:41
Дянков развързва кесията за училищата от догодина. Ковчежникът на държавата ще налее повече пари в култура и образование, но ще почерпи с постна пица разведките според подготвените параметри за бюджет 2012. С 15-20% вдигаме субсидиите за културата за 2012 г., съобщи за АСН финансовият министър.

Поне с 10% скачат и парите за школата и университетите. Всичко това обаче ще е за сметка на силовия сектор. Свиване на сумите ще има не само за МВР, но и за отбраната, ДАНС, разузнаването и контраразузнаването, коментира още Дянков.

Трябва да си зададем въпроса какво правят всичките тези служби, които тежат на бюджета повече, отколкото трябва. За какво ни е военно разузнаване и от кого ни пази - от Румъния ли, от Сърбия ли, обясни подготвената ножица вицепремиерът.

Заради отсъствието на повечето депутати през септември бюджет 2012 ще бъде вкаран в парламента едва през октомври. Парите за болниците може да се увеличат още от януари. Диагностично свързаните групи се въвеждат напълно едва през 2013 г. За тях обаче ще е нужен рязък скок в субсидиите за здраве.

Въпросът е дали сме готови да го направим изведнъж, или е по-добре да стане постепенно, обясни Дянков. След октомври ще стане ясно как върви бюджетът за тази година и ще се реши как да се усвояват парите от резерва от 240 милиона в здравната каса и този от около 40 милиона в здравното министерство.

Източник: actualno
2011-09-07 12:19:06
Софийският университет "Св. Климент Охридски" обявява допълнителен прием на студенти за различни специалности за учебната 2011/2012 година, съобщи информационно-рекламният център на СУ.

Над 500 са местата за редовно обучение и около стотина - за задочната форма на обучение за различните специалности, уточниха за БТА от СУ. Сред специалностите, по които ще има допълнителен прием, са "Философия", "История", "Етнология", "Социални дейности", "Българска филология", "Славянска филология", "Математика", "Информатика", "Физика", "Химия", "Компютърна химия", "Биология и английски език", "Икономика", "Теология".

Кандидатите трябва да отговарят на следните условия - да не са класирани за студенти в СУ или да не са участвали в кампанията на висшето училище. От 12 до 17 септември е срокът за регистрация на кандидат-студентите. Те трябва да представят молба по образец, копие от дипломата си за средно образование, квитанция за платена такса от 30 лева, служебна бележка с резултати от кандидатстудентски изпити, положени в друго висше училище, валидни за съответната специалност в СУ.

Документите ще се приемат в Информационния център на Ректората. Такса няма да плащат кандидатите в Софийския университет, регистрирани с входящ номер в етапите на класиране, уточняват от висшето училище.

Източник: actualno
2011-09-01 19:44:23
Според кмета на район "Студентски" Димитър Дилчев нова наредба за опазването на реда в Студентски град не бива да бъде предприемана. Той е на мнение, че е много трудно такава да бъде създадена.

Студентски град е квартал, както всеки такъв в София, и няма как нормативно да се прави наредба конкретно за него, която да не е в сила за останалите, категоричен е Дилчев. По думите му гласуваният нов устройствен план в София предвижда да бъде отвоювана и върната на учебните заведения онази територия в Студентски град, която все още е свободна. Според Дилчев тогава самите учебни заведения по тяхно виждане могат да я стопанисват, да въвеждат вътрешен ред, правилници за достъп до общежития, за работно време на търговски заведения, които са отдавани под наем от висшите учебни заведения. Всичко това е редно да бъде съгласувано и направено така, както го виждат студентите и вузовете, предаде Фокус.

Относно работата на нощните питейни заведения, Дилчев посочи, че техният брой е динамичен, но са около 25.

"Заведенията в Студентски град са доста динамични – едни затварят, нови отварят. Що се отнася до работното време, за съжаление към днешна дата режимът е изключително либерален. Те са на така наречения уведомителен режим и няма как общината, дори и при желание, да им ограничава работното време. Това обаче би могло да стане по друг ред и по други начини и се надявам, че с влизането в сила на регулацията и с даването на по-широки възможности на висшите учебни заведения да регулират и стопанисват тази територия, те ще намерят начини да регулират и да ограничат работното време и като цяло броят на търговските обекти в Студентски град", заяви още Дилчев.

Източник: actualno
2011-08-29 18:53:30
Кметът на София Йорданка Фандъкова ще посети Центъра за видеонаблюдение на Столичната община. Тя ще провери хода на четвъртия етап от изграждането на видеонаблюдение в софийските училища и детски градини, предаде БНТ.

През първите три етапа бяха обхванати 145 училища и детски заведения, като в това число 19 домове за социални услуги.

До началото на септември ще бъде изградено видео наблюдение в още 32 училища и 22 детски градини в районите „Връбница”, „Люлин”, „Овча Купел”, „Възраждане” и „Надежда”.

Системата ще обхване общо 201 общински училища, детски заведения и домове за социални услуги, посещавани от около 80 хиляди деца.

Целта на Столична община е да гарантира сигурността на учениците.

Източник: actualno
2011-08-26 13:25:25
по-нови   по-стари

Реклама Карта на сайта Контакти Условия за ползване Често задавани въпроси